Seker, protein, lif ve yagin disinda 15 farkli mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyor. Dislerin çürümesini önleyen flor ve bagisikli sistemini güçlendirerek kanser önleyici islevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor.
A ve B vitaminleri ile hafizanin güçlenmesini destekler ve hafiza kaybinin önlenmesine karsi faydali oldugu bilinir.
A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, K vitaminlerini tasiyarak besin degerlerine sahiptir. 100 gram hurmada toplam yag orani 0.4 g, sodyum 2 mg, potasyum 656 mg, karbonhidrat 75 g ve protein 2.5 g?dir.
Lif içerdigi için sindirim sistemini düzenleyen besin; gaz, siskinlik, bagirsak huzursuzlugu gibi sorunlara karsi dogal bir ilaçtir. Özellikle mide siskinligini geçirmek hurma çekirdeginin faydalari arasindadir.
Çagin hastaligi damar sertligi ve kolesterolü yok eder. Kan damarlarini yumusatici etkisi vardir. Özellikle Arap ülkelerinde yasayanlarin hurmadan dolayi kolesterole, kalp damar hastaligina ve kanser hastaligina yakalanma oranlari çok düsüktür.
Hurma, betakaroten açisindan da son derece zengindir. Betakarotenin hücrelere saldiran molekülleri kontrol altina alarak, kanseri önleyici özelligi vardir. Yakin zamanlarda yapilan bir arastirma Beta-karoten'in ayrica uzun süreli kullanimi hafiza kaybi gibi önleyici faydalar saglayabilecegini ortaya koymustur.
Kalsiyum ve demir içeren yapisi ile kemikleri güçlendirerek kansizlik çekenlere çare olan meyveden yapilan sirke istah açici etkiye sahiptir. Açlik hissini bastiran hurma meyvesinin aksine, aç karnina tüketildiginde istahsiz insanlarda hazmi düzenlemek hurma sirkesinin faydalari arasinda gösterilir.
Saglikli kisiler, hurmayi dogru tükettiginde herhangi bir yan etki ile karsilasmaz. Fakat sekerli yapisi ile hurmanin diyabet hastalari için asiri tüketimi önerilmemektedir.