loader
  • EvdenYe.com'a Hoş Geldiniz!

Haftanın Sorusu: Çiğ Et Yıkanmalı Mı?

Yazar: EvdenYe Tarih :27.05.2021 17:25:43
blog image

Bir çok kisinin satin alinan kirmizi et veya tavuk etinin pisirmeden önce akan su altinda durulamak isteyecegi ilk seydir. 

Ürünün yüzeyinde çogalan zararli bakterilerden korkuyoruz ve ete dokundugunuzda hos olmayan bir yapiskanlik hissediliyor, hemen yikamak istiyorsunuz! Ancak bunu yapmanizin gerekip gerekmedigi yazimizda...

Uzmanlar oybirligiyle, hiçbir durumda etin pisirilmeden önce yikanmamasi gerektigini bunun yalnizca size zarar verecegini açikladilar. 

Birincisi, akan su ile etkilesime girdiginde bakteriler eti birakmaz, sadece bir kismi ayrilir ve yakindaki mutfak lavabosuna, giysilere ve bulasiklara yerlesir. Yemek için uygun olmayan partiküller 1 metre mesafeden her yere yerlesebilir. Daha sonra sindirim zehirlenmesine neden olabilir bu özellikle tavuk için geçerlidir.

Ikinci olarak, suyla, özellikle sicak suyla temas ettiginde, ürün yüzeyinin moleküler bilesimi bozulur. Nemli et tavada zorlukla kizarir. Diyelim ki sulu bir biftegi kizartmak ve yikanmis dana etini sicak bir tavaya koymak istiyorsunuz. Fazla nemin tamami buharlasana kadar kizartmaya baslamayacaktir. 

Eti veya tavugu paketinden çikardiktan sonra, bütün veya parçayi bir kagit havlunun üzerine koyun ve her taraftan fazla nemi almak için kullanin. Ardindan kagidi çöp tenekesine atin ve ellerinizi sabun ve sicak suyla iyice yikayin, tahta ve biçagi bulasik deterjaniyla durulayin.

Ürünü kizartin, firinda pisirin veya kaynatin hangisini yaparsaniz yapin isil islemle tüm bakteriler uzaklasacaktir. 

Saglicakla kalin!

Yorum Yaz