loader
  • EvdenYe.com'a Hoş Geldiniz!

Doğru Karpuz Nasıl Seçilir?

Yazar: EvdenYe Tarih :27.05.2021 18:19:05
blog image

Kural 1. Takvime bakin

En lezzetli karpuzlar mevsimde, yani agustos ayinin ikinci yarisindan eylül ayinin sonuna kadar olgunlasir. Erken dönem karpuzlari nitrat bakimindan zengindir, çünkü bazi üreticiler hasadi biçme çabasiyla kavunlari azotlu gübreler ve büyüme uyaricilari ile beslerler. Karpuzlarin tadini çikarmak istiyorsaniz, sabirli olun!

Kural 2. Yer önemli

Karpuzu nereden aldiginiz çok önemlidir. Yerden en az 15 cm yükseklikte yer alan özel dösemelerde, bir magazada veya tenteli tezgahlarda satilmalidir. Karpuzlarda çatlaklar olur ve toz ve kirle birlikte görünmeyen çatlaklardan giren mikroorganizmalar için uygun bir üreme alanidir. Tüm karpuzla, ortamdaki tehlikeli maddeleri aninda emer, bu nedenle bunlari asla otoyollarin yakininda satin almayin, çünkü araba egzozu zararli maddeler ve agir metaller içerir. Ayni nedenle, tam anlamiyla mikroplarla dolu kesilmis karpuzlari almayin.

Kural 3. Karpuzun sekli

Karpuz kabugunda bakteri ve mikroplarin kolayca nüfuz edebilecegi küçük çatlaklar, çukurlar, yumusak noktalar, çizikler ve diger hasarlar olmamalidir. Karpuzun hafif uzun bir sekle, tekdüze ve esit bir renge sahip olmasi iyidir. 

Kural 4. Sapi önemli
Sapi yesil ise, uzun süre hasat edilen olgunlasmamis meyvelerde yesil kuyruk zamanla sariya dönmesine ragmen, karpuz tamamen olgunlasmadan koparildigi anlamina gelir. Olgun ve olgunlasmamis sap arasinda önemli bir fark vardir olgun bir karpuzda sap kirilgandir ve kolayca kirilirken, olgunlasmamis bir meyvede daha halsizdir. Sapi kesilirse, bu tür karpuzlari almayin büyük olasilikla, saticilar mahsulün kalitesizligini gizlemeye çalisiyorlardir.

Kural 6. Büyük mü Küçük mü?

Dogru cevap orta büyüklükte olmalidir.. Büyük karpuzlar, çekici görünümlerine ragmen, genellikle nitratlar kullanilarak yetistirilir ve genellikle sekersizdir. Büyük karpuzlar sulu, sekersiz ve soluk pembe olabilir.

Kural 7. Ses ve dokunus

Yumrugunuzla karpuzu vurun olgun meyveler net ve güçlü bir ses çikarir ve olgunlasmamis karpuzlar sagir bir sekilde tepki verir. Kulaginizi karpuza koyabilir ve hafifçe sikabilirsiniz olgun karpuz hafifçe çitirdatacaktir.

Kural 8. Kiz mi erkek mi?

Karpuzlarin cinsiyeti oldugu ortaya çikti. Disi meyvelerde alt kisim tamamen düz, genis kahverengi bir daire, erkek meyvelerde ise disbükey ve çok küçük bir daire seklindedir. En tatli ve en lezzetli olanlarin "kizlar" oldugunu bilin, ayrica çok daha az tohumlari var.

Yorum Yaz