loader
  • EvdenYe.com'a Hoş Geldiniz!

Doğal Kolajen Oluşturmak İçin En İyi Gıdalar

Yazar: EvdenYe Tarih :27.05.2021 22:33:55
blog image

Kolajen vücudumuzda en bol bulunan proteindir ve cildimize, sindirim sistemimize, kaslarimiza, kemiklerimize ve bag dokularimiza hem yapi hem de stabilite saglar. Kolajen takviyesi almak hem cilt hem de eklem sagligini destekler.

1. Protein
Kolajen olusumunu desteklemek ve vücudunuzdaki kolajeni korumak için diyetinize iyi bitki bazli protein kaynaklari eklemeniz gerekir .

Sunlarda bulunur: fasulye, kuruyemisler, tohumlar, soya.

2. Glisin
Glisin, kollajende en bol bulunan amino asittir ve vücudunuzun onu çogunlukla kendi basina sentezleyebilir ancak zaman zaman destege ihtiyaci vardir.

Sunlarda bulunur: susam, ayçiçegi çekirdegi, kabak çekirdegi, su teresi, fasulye ve ispanak.

3. Çinko
Mineral çinko, saglikli ciltler için çok önemlidir. Yara iyilesmesinde rol oynar, sivilceyi önler, iltihabi azaltir ve kolajen olusumunda kofaktör görevi görür. Çinko ayrica cildi, kolajen bozulmasina katkida bulunan UV isinlarindan korumak için de çalisir.

Sunlarda bulunur: kabak çekirdegi, kaju fistigi, cevizler, yulaf, fasulye ve baklagiller ve kepekli tahillar.

4. C Vitamini

Antioksidan C vitamini, serbest radikal hasarina bagli kolajen parçalanmasini önlemeye yardimci olur. Ayrica, amino asit prolini, kolajen sentezini uyaran ve ayrica kolajen proteininin yapisini stabilize etmeye çalisan hidroksiproline dönüstürmeye yardimci olur.

Sunlarda bulunur:  portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller, brokoli, Brüksel lahanasi, maydanoz, lahana, kivi, dolmalik biber ve pancar yesillikleri.

5. Bakir

Bakir, saglikli cildin olusumunu ve korunmasini desteklemek için çesitli roller oynar. Özellikle kolajen söz konusu oldugunda, bakir fibroblast olusumunu destekler ve bu da kolajen üretimini destekler.

Bakir ayrica kolajen üretimini uyarmaya yardimci olur ve kolajen fibrilleri olusturmak için bir katalizör görevi görür. Ayrica vücuttaki bakirin yaklasik% 15'inin ciltte bulunur.

Sunlarda bulunur: findik, tohumlar, yaprakli yesillikler, mantarlar

6. Katesinler

Katesinler, cilde foto-koruyucu oldugu düsünülen bir fenolik bilesik türüdür, yani cildin günesin neden oldugu hasarlardan korunmasina yardimci olurlar. 

Sunlarda bulunur: yesil çay, çilek, kakao

7. Klorofil

Klorofil, koyu yaprakli yesilliklerde bulunur. Arastirmalar, klorofilin kollajen üretimini uyarmaya yardimci olduguna isaret ediyor.

Sunlarda bulunur: Lahana, lahana, brokoli, roka ve ispanak gibi yesil yaprakli sebzeler.

Yorum Yaz